Rodinný dom Pršianska terasa - mimesis.sk
16831
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16831,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.9,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

 

Rodinný dom Pršianska terasa

 

VIZUALIZÁCIA | ÚDAJE

 

 

ZADANIE

 

Novostavba rodinného domu má slúžiť mladej rodine s dvomi deťmi. Našou úlohou bolo vytvoriť
dispozičné riešenie, návrh interiéru a realizačný projekt vybraných priestorov.

 

 

Hlavný vstup je riešený závetrím z bočnej strany budovy. Nadväzujúca predsieň je súčasťou prechodovej chodby
a má predovšetkým komunikačnú funkciu. Je to vnútorný, vykurovaný priestor, no zároveň tvorí hranicu
s exteriérom. Počíta sa v ňom so zvýšenou mierou vlhkosti a prašnosti. Z tohto dôvodu sme minimalizovali
vybavenie pozostávajúce z vešiakovej steny, skriniek na obuv a malých úložných priestorov, ktoré sú spojené
v kompaktnom bloku pôsobiacom takmer nezničiteľne.

 

 

Prechodová chodba ústi do obývacej haly so združenou funkciou kuchyne, jedálne a obývačky. Kuchyňa má
obdĺžnikový pôdorys, ktorý vymedzuje pokračujúce ostenie chodbovej steny. Kuchynská linka v tvare L poskytuje
pracovné plochy po oboch stranách varnej dosky a kuchynského drezu. Odkladací a pracovný priestor je rozšírený
o kuchynský ostrov umiestnený v strede kuchyne. Komunikačný priestor okolo ostrova má dostatočnú šírku,
aby pri kuchynskej prevádzke nedochádzalo ku kolíziám viacerých osôb.

 

Kuchynský ostrov hraničí s jedálňou a disponuje vyšším sedením na rýchle stravovanie počas dňa. Naopak,
jedálenský stôl dimenzovaný až pre 8 osôb, má slúžiť pre rodinné večere a návštevy. Je to dominanta celého
priestoru a preto je umiestnený v strede haly.

 

 

Za jedálňou sa otvára loftový priestor obývacej časti s galériou nadzemného podlažia. Pri jeho navrhovaní sme
kládli dôraz na minimalistické, no komfortné vybavenie, ktoré má slúžiť na oddych pre celú rodinu. Priestorovo
náročnej sedacej súprave tvorí dynamický protiklad voľné sedenie formou taburetov. Ich premenlivosť
a pohyblivosť prispieva k priestorovému uvoľneniu.

 

Orientácia rohovej sedačky umožňuje vnímanie viacerých pohľadov miestnosti. Jedna strana smeruje na protiľahlú
TV stenu a druhá na krb. V obývačke sú použité metalické poťahy v kombinácii s dymovým sklom a jemnou
grafikou kovových konštrukcií. Takéto materiálové palety pôsobia sofistikovane a útulne.

 

 

Najmenšou dennou miestnosťou na prízemí je pracovňa, ktorá v prípade potreby môže slúžiť ako hosťovská izba.
Aby sme nezasiahli do stredu miestnosti, ktorý je komunikačným uzlom prechodov do kúpeľne, na terasu
a chodbu, umiestnili sme celé zariadenie ku stenám. Jedinú stenu bez dverí sme využili na inštaláciu vstavanej
skrine s policovým korpusom. Priestor pracovne po oboch stranách ohraničujú prechody na terasu. Pracovňa je
vybavená praktickým stolom s kazetovou pracovnou doskou. Drevené nohy stola svojou konštrukciou ladia
s protiľahlou rozkladacou sedačkou.

 

 

Poschodie rodinného domu pozostáva z podkrovných izieb, ktoré nás limitovali svojimi skosenými stenami stropu.
Dôležité bolo vymedzenie priestoru s dostatočnou svetlou výškou prechodu. Takto určené komunikácie vytvorili
zóny, ktorým sme sa snažili prideliť efektívne funkcie.

 

Týmto postupom sme dospeli k umiestneniu manželskej postele do stredu spálne. Posteľ je súčasťou nábytkovej
steny, ktorá oddeľuje nočnú časť od prechodu do šatníka a kúpeľne. Zrkadlové dvere skrine opticky zväčšujú
a presvetľujú priestor chodby. Nižší strop miestnosti pri stene sme využili na úložné riešenie komodovej zostavy
so zástenou, v ktorej je integrovaný toaletný stolík.

 

 

Na poschodí sa nachádzajú tiež dve detské izby. Chlapčenská izba má hendikep v podobe výrazného skosenia
stropu. Stenu s najvyššou svetlou výškou sme využili pre vytvorenie nábytkového monobloku so skriňou
a posteľou. Protiľahlú zníženú stenu sme členili na funkčné zóny v chronologickom slede predpokladaných aktivít
dieťaťa. Úložná časť so sedením plynule prechádza do študijnej s pracovným stolom a uzatvára ju herný priestor
s TV stenou. Biele odtiene stien a nábytku tvoria energický kontrast výrazných farieb policových korpusov
a čalúnenia.

 

 

Dievčenská izba má harmonickejšiu paletu materiálov kombinujúcu drevodekor bieleného duba s pastelovými odtieňmi
UNI farieb. Aj v tejto izbe je vnútorná nábytková architektúra s posteľou a sedačkou umiestnená v strede izby. Skriňová
zostava s veľkorysým úložným priestorom oplášťuje jedinú stenu s rovným stropom. Priestor okolo postele vytvára
zákutie s veľkým pracovným stolom, na ktorý sa v rohu napája zostava nízkych skriniek s otočným zrkadlom.

 

Vnútorné priestory rodinného domu boli tvorené podľa konkrétnych preferencií ich užívateľov, a to detí, napriek
tomu celkový ráz interiéru vytvára harmonickú kompiláciu tvaroslovia, materiálu a farebnosti.

 

 

NÁVRH A REALIZÁCIA INTERIÉRU

 

Interiér od MIMESIS je vždy jedinečný. Tvoríme ho na mieru, dodržiavame požiadavky na nadštandardný dizajn a vysokú funkčnosť.
A najmä na Vašu spokojnosť. Jednoducho tak, ako to máte radi. S interiérom od MIMESIS získate neobyčajný domov.
Neváhajte nás kontaktovať.